Krachttraining gevaarlijk onder de 18 jaar
Veel mensen vragen zich af of krachttraining niet gevaarlijk is onder de 18 jaar, of wanneer je als tiener nog aan het groeien bent. Krachttraining zou namelijk een belemmerende werking hebben op de groei van kinderen. Veel bezorgde ouders laten hun kinderen om deze reden niet naar de sportschool gaan, of geven een duidelijk limiet voor hoevaak hun kinderen per week naar de sportschool mogen.

Deze angst voor de aantasting van de groei is alleen hartstikke onnodig. Er is namelijk helemaal geen bewijs gevonden voor het zogenaamde feit dat krachttraining de groei van kinderen belemmert. Kinderen van alle leeftijden zouden dus gewoon naar de sportschool kunnen. Er zijn zelfs veel voordelen die gepaard gaan met sporten in de sportschool, naast uiteraard een toename van beschikbare kracht. Krachttraining heeft namelijk een positief effect op botdichtheid, balans, hartfrequentie, gewicht en ook op de mentale gezondheid.
Wat wel een mogelijkheid is bij krachttraining is dat er door incorrecte vorm, teveel gewicht of andere onnozelheden blessures kunnen plaatsvinden. Dit kan ook zijn aan groeischijven van kinderen. Schade aan deze groeischijven kan ervoor zorgen dat kraakbeen verandert in bot, waardoor ledematen kunnen vervormen en ook kunnen stoppen met groeien. Het is dan ook belangrijk dat alle beginnende sporters onder de 18 weten wat ze aan het doen zijn en oefeningen met goede vorm uitvoeren. Het is dan ook een goede optie om kinderen (eerst) begeleid te laten sporten, zodat ze valide tips, ondersteuning en advies krijgen, om ernstige blessures te voorkomen.
- Ook al kunnen kinderen prima krachttraining uitvoeren in de sportschool, laat ze eerst wel begeleid sporten, om narigheden als blessures te voorkomen.
Referentielijst:
- (1) Faigenbaum, A. D., Kraemer, W. J., Blimkie, C. J., Jeffreys, I., Micheli, L. J., Nitka, M., & Rowland, T. W. (2009). Youth resistance training: updated position statement paper from the national strength and conditioning association. The Journal of Strength & Conditioning Research, 23, S60-S79.(2)] Lesinski, M., Prieske, O., & Granacher, U. (2016). Effects and dose-response relationships of resistance training on physical performance in youth athletes: a systematic review and meta-analysis.British journal of sports medicine, bjsports-2015.(3) Granacher, U., Goesele, A., Roggo, K., Wischer, T., Fischer, S., Zuerny, C., ... & Kriemler, S. (2011). Effects and mechanisms of strength training in children.International journal of sports medicine, 32(05), 357-364.