Bulken en cutten uitgelegd
Bulken en cutten zijn twee termen waarmee je erg vaak geconfronteerd wordt in de sportschool. Deze twee termen worden in dit artikel besproken. Er wordt uitgelegd wat de twee termen precies zijn en wat ze ook met elkaar te maken hebben.

Hiervoor wordt gekeken naar de twee factoren die een grote rol spelen in jouw fysiek. Dit zijn vetpercentage en spiermassa. Vetpercentage is het percentage van jouw lichaam dat bestaat uit vet. En spiermassa is het massapercentage wat bestaat uit spier. Hoe lager je vetpercentage hoe beter je lichaam er over het algemeen uitziet. En hoe meer spiermassa je hebt, hoe beter je eruitziet. Dit is natuurlijk subjectief, en verschilt van persoon tot persoon, maar in grote lijnen zou je dit kunnen stellen. Voor de meeste sporters geldt dit namelijk. Zij willen dan ook zo veel mogelijk spiermassa kweken en zo veel mogelijk vet verliezen. Bulken en cutten hangt nauw samen met deze twee.

Om spiermassa te kweken, zijn er namelijk bouwstoffen nodig. En waar halen sporters die bouwstoffen vandaan? Van eten. Dit betekent dan ook dat je als je aan het bulken bent meer voedsel probeert te eten dan dat je nodig hebt, zodat er nog bouwstoffen oftewel eten over blijft om spiermassa van te maken. Dus als je bulkt eet je veel calorieën. Hierbij zal je ook zwaarder worden. Voor een groot deel zal die extra massa, als je goed bulkt, bestaan uit spier, maar ook zal je hoogstwaarschijnlijk iets meer vet krijgen. Je wordt dus zwaarder, groter en iets breder.
Cutten is juist precies het tegenovergestelde. Hierbij focus je je op het vetpercentage, en om die zo laag mogelijk te krijgen. Hierdoor zullen je spieren er beter uit komen te zien en word je iets, of veel, slanker. Dit betekent dan ook dat je minder eet dan dat je verbrandt per dag, zodat je daarna je overige energie uit je vetreserves haalt. Zo verbrand je je vet voor energie, waardoor je vetpercentage omlaaggaat, en je slanker wordt en je spieren gedefinieerd eruit komen te zien. Bij cutten neem je dus minder calorieën, om je vetpercentage omlaag te halen. Hier staat wel tegenover dat er wellicht ook een beetje spiermassa verdwijnt. Het is heel lastig om dit tegen te houden. Ook gaat je kracht naar beneden als je cut, aangezien je gewicht oftewel massa verliest. En het neemt massa om ook meer massa op te tillen of te verplaatsen.
In conclusie ga je dus bulken of cutten. Hierbij focus je je bij bulken op het verkrijgen van spiermassa door veel te eten. Dit heeft als nadeel dat je vetpercentage omhooggaat. Bij cutten focus je je op het verlagen van je vetpercentage door weinig te eten. Dit heeft als nadeel dat je misschien ook wat spiermassa verliest en ook kracht verliest.
Nu zou je kunnen denken, dan ga ik juist ertussen in zitten en eet ik net zoveel als dat ik verbrand. Dit is een logische gedachte, alleen dit zal erin resulteren dat je bij het sporten veel minder spiermassa aanmaakt en dus ook weinig progressie zal zien. Ook zal het er nauwelijks tot leiden dat je vet verliest. Het advies is om wel een keuze maken tussen bulken en cutten, als je serieus bent over het verbeteren van je lichaam.

Deze keuze tussen bulken en cutten moet je baseren op wat je doel is in de sportschool, en wat je wilt bereiken. Als je doel is om minder dik te worden, kun je beter gaan cutten. Als je jezelf juist aan de dunne kant vindt, of je sterker wilt worden, kun je beter gaan bulken. De keuze hangt ook af van het seizoen voor een groot deel van de mensen. In de herfst en de winter heb je toch dikke kleding aan en ziet niemand je lichaam heel bloot, wat betekent dat ze dan juist wat meer gaan eten, oftewel dat ze gaan bulken. In de lente en de zomer loop je vaak in een T-shirt en waarschijnlijk ook halfnaakt op het strand of aan de rand van het zwembad. Het is dan juist de wens dat je gedefinieerde spieren hebt en een sixpack hebt, waardoor mensen in de lente en de zomer juist cutten. Maar uiteindelijk moet je gewoon je keuze baseren op je doel, ongeacht wat voor seizoen het is.
Hoeveel moet je dan eten bij bulken en hoeveel moet je dan eten bij cutten. Ten eerste hangt dit heel erg af van hoe je lichaam in elkaar steekt. De wetenschap heeft ondervonden dat er verschillende typen lichamen zijn, met een verschillende stofwisseling. Dit komt erop neer dat de ene persoon juist snel aankomt en het minder snel kwijtraakt, terwijl de andere persoon juist moeilijk aankomt en het makkelijker vindt om af te vallen. Daarnaast hangt het ook erg af van hoeveel je beweegt per dag, en wat voor eten je naar binnen werkt.
Het beste is om eerst te kijken waar je nu bent. Hierbij kijk je hoe zwaar je bent en hoeveel jij per dag beweegt. Daarna kijk je naar waar je heen wilt. Als je wilt bulken, wordt aangeraden om ongeveer 200 tot maximaal 500 calorieën meer in te nemen dan dat je per dag verbrandt. Als je wilt cutten, wordt aangeraden om ongeveer 200 tot maximaal 500 calorieën minder in te nemen dan dat je per dag verbrandt. Als je je niet aan deze hoeveelheden houdt, zal je of geen progressie zien, of juist te veel progressie. Bij te veel progressie zal je je hoogstwaarschijnlijk vaak niet fit voelen, word je te dik bij bulken, of breek je juist te veel spiermassa af bij cutten.
Het is erg lastig om nou precies te weten wat je verbrandt per dag. Hiervoor is een calorie tracker app zoals MyFitnessPal erg handig. Hierbij kun je je doel en je startgewicht invullen. Hiernaast kun je ook invullen hoeveel je per dag ongeveer beweegt. De app bepaalt dan hoeveel calorieën jij nodig hebt om aan te komen of af te vallen. Daarnaast geeft het ook een goede indicatie uit hoeveel vetten, eiwitten en koolhydraten deze calorieën ongeveer moeten bestaan. Deze apps kunnen je vertellen uit hoeveel calorieën je eten bestaat, en hoeveel calorieën je nog nodig hebt op die dag. Dit scheelt nogal wat werk. Ook kun je je progressie bijhouden. Als je geen progressie ziet, is het handig om je calorieën iets hoger of iets lager te zetten, zodat je misschien wel progressie begint te zien.
Om je calorieën goed bij te houden, is het handig om precies het gewicht van je eten te weten. Daarvoor is een keukenweegschaal erg handig. Bestel hem via onderstaande link!

Al met al is het dus slim om als je sporten serieus neemt, een keuze te maken tussen bulken en cutten. Bulken doe je als je wilt aankomen, en cutten doe je als je wilt afvallen. Beide opties hebben voordelen en nadelen. Hierbij is het handig om je calorieën op de goede manier af te stellen, wat handig kan met een calorie tracker app. Als je geen progressie ziet, zal je je dagelijkse calorieën iets beter af moeten stellen, totdat je uiteindelijk wel progressie ziet.